Natuurlijk gaat schrijven over meer dan spelling alleen. Toch beoordelen veel mensen iemands schrijfvaardigheid op het vermogen om juist te kunnen spellen. Spelling is vooral ook een kwestie van zorgvuldigheid: het zegt volgens mij in elk geval iets over iemands drive om dingen netjes te doen. Ik geef toe: ik ben best allergisch voor spelfouten. In wat voor tekst dan ook.

À la minute

Volgens veel mensen staat de spelling onder druk door alle snelle mailtjes, sms’jes, Whatsappberichten en socialemediaposts. Berichten moeten kort zijn en à la minute geplaatst worden. Dan neem je niet de tijd om even je tekst door te lezen. Anderzijds heeft het ook leuke kanten: w8 ff 4u en de vaak creatieve hashtags bewijzen dat veel gebruikers wel volop met taal bezig zijn. En dat vind ik dan weer heel leuk!

Misschien hoor (en zie) jij ook overal bewijzen van een matige beheersing van de spelling, en wijt je dat aan het onderwijs, laksheid, jeugdige desinteresse, domheid … Veel mensen vinden taal in al zijn facetten gewoon leuk. Ook al maken ze fouten. Juist dan misschien.

Foeteren

Gelukkig maar: laten we onszelf inderdaad niet té serieus nemen; iedereen maakt weleens een fout. Helemaal niet erg. Handig om te weten dat we de grappigste fouten het best onthouden (en we zijn geen ezels, dus …). Liever lachen om zulke missers, dan zuur alle spelfouten in de krant afvinken en foeteren op de belabberde kennis van de schrijver.

Actief werken aan de verbetering van je schrijfvaardigheid, en zeker ook van je kennis van spelling en grammatica, stimuleer ik natuurlijk altijd. Persoonlijk denk ik dat dat het beste gaat als je je vermaakt. Zodat je gewoon zin krijgt om het goed te doen. En het te snappen. Met een quiz dus. Of een ander spelletje. Een spellingsoefening is ook altijd vaste prik in de Beste Vrienden Quiz waar mijn kinderen regelmatig naar kijken. Met het abrupte verdwijnen van het Groot Dictee (vaste prik eind december) in 2017 is er jammer genoeg een flink gat geslagen in het educatieve taalamusement op televisie. Tien voor Taal was al eerder gestopt.

Vanavond op tv!

Maar er is goed nieuws! Donderdag 2 augustus maakt de s.p.e.l.-show zijn debuut op NPO 1. In vijf afleveringen nemen drie BN’ers het op tegen 26 onBN’ers in een kennisquiz over spelling, grammatica en spreekwoorden. Wie weet vult deze nieuwe quiz het dicteegat.

Ik zou zeggen: kijken! Het is toch veel te warm buiten. 🙂

NPO 1 | 21.25-22.25 | https://programma.bnnvara.nl/spelshow