Wie beheerd hier het systeem? Is alle data al verhuist naar de andere server? Deze migratie stond al weken geplant. Waarom verteld niemand mij hier ooit iets?
Zomaar wat losse vragen en mededelingen die ik ooit las in e-mails en memo’s. En nog steeds vaak lees trouwens. Grrr…. De d. En de t. Of de dt. Gek kan ik ervan worden. Natuurlijk, het draait om de inhoud en één misplaatste d of t maakt die niet onbegrijpelijk, maar toch. Het leidt zo af!
En ik ben niet de enige die er zo over denkt. Sollicitatiebrief met spelfout? Die gaat enkele reis prullenbak.
Het lijkt wel alsof ze heel gewoon zijn geworden, al die spelfouten. Ik bedoel, sla de krant maar open. Ergerlijk, maar ergens vind ik het ook wel weer bijzonder. Vinden mensen al die spelfouten soms heel gewoon?
Volgens mij niet. Ik ben er zeker van dat helemaal niemand spelfouten wíl maken.
Een spelfout is geen keuze, een spelfout overkomt je. Zoiets.
Maar al die foute d’s en t’s leiden behoorlijk af van je boodschap! Halen een doordacht standpunt met gemak onderuit. Zijn killing voor een geweldige slogan. Of betekenen een gemiste kans op een sollicitatiegesprek. Toch jammer.
Natuurlijk – zelfs de besten onder ons maken er wel eens eentje. We zijn mensen, geen voorgeprogrammeerde robots. Neemt natuurlijk niet weg dat het wel heel jammer is dat ie daar staat, in die tekst van je. En niemand, echt helemaal niemand vindt het leuk als hij achteraf op zo’n stomme spelfout wordt gewezen.
Mijn missie: alle overkomelijke spelfouten de wereld uit. Dat je przewalskipaard niet in één keer goed schrijft, het zij je vergeven. Is het gênant of génant? Ach. Voer voor de echte dicteefanaten, straks in december.
Nee, het zijn de d, de t en de dt die tellen. Die maken dat je verhaal klopt. En het is gewoon een kwestie van een regel toepassen. Een hele eenvoudige bovendien, waar ik je graag mee help. Let op (en nee, geen grammaticaal jargon!).
Ik loop. Jij loopt / Loop jij? Hij/zij/het loopt. Dit is de basis.
En dus: Ik verbind. Jij verbindt / Verbind jij? Hij/zij/het verbindt.
Enzovoorts.
Volgende rijtje. Vertellen – ik/jij/hij vertelde – zijn/hebben/worden verteld.
Beheren – ik/jij/hij beheerde – zijn/hebben/worden beheerd.
Enzovoorts.
Vertelt, verteld? Beheert, beheerd? Kan allebei, maar is er altijd maar één goed.
Blijf je twijfelen? Gooi je tekst dan nog eens extra door de spellingscontrole. Laat hem nalezen door een collega. Gebruik een spiekbriefje voor het vervoegen van werkwoorden. Of overweeg eens een cursus foutloos spellen. Je vakkennis spijker je ook regelmatig bij, waarom je spellingsvaardigheid eigenlijk niet? Je verhaal doet er toch toe?
Geef het dan ook de verpakking die het verdient.