De zomervakantie gebruik ik graag om wat orde te scheppen in de chaos die ik bijna geen werkkamer meer kan noemen. Ik worstel me door stapels uitgeknipte artikelen uit kranten en tijdschriften.

Vind ik helemaal geen straf trouwens, het kost alleen veel tijd. Een inspiratie en werklust dat ik ervan krijg! Ik kom op honderdduizend nieuwe ideeën voor blogs, denk aan de mensen die ik nodig weer moet bellen, maak schoon en gooi heel veel gewoon weg. Een leeg en schoon bureau, een opgeruimde werkplek: in september kan ik altijd weer fris van start.

Bijkomend voordeel
In zo'n opruimbui kom ik ook altijd weer van die verborgen schatten tegen. Waarvan ik het bestaan bijna vergeten was. Bijna. Want eerlijk gezegd is het een geweldige trip down memory lane. Besteed ik graag wat vrije uurtjes aan. Dit keer stuitte ik op de mop van de houtwormen.

Twee houtwormen eten een broodje. Ineens pakken ze een revolver, schieten in de lucht en tuigen onderweg naar de deur een argeloze cafébezoeker af. Terwijl de houtwormen met gierende banden wegscheuren, leest de ober in de gids die ze hem hebben toegeworpen: 'Houtwormen: algemeen voorkomende bruingele insectenlarven. Eten, vuren en beuken.' *

De macht van de komma.

Wanneer wel, wanneer niet?
Enorm lachen om die komma met die houtwormen, maar dat is het natuurlijk niet als je zelf onbedoeld zo grappig uit de hoek komt.

Aan leestekens besteed ik meestal niet veel tijd in mijn trainingen. Vaak zit de leerbehoefte meer in d's en t's, tekstopbouw, treffend formuleren en correct spellen. Maar laatst redigeerde ik een tekst voor een klant en toen vielen mij tal van overbodige komma's, een wirwar aan aanhalingstekens en verrassende puntkomma's op.

Opdondertjes
Mijn nieuwsgierigheid was gewekt: hoe is het eigenlijk gesteld met onze kennis van interpunctie? Weten we wel ongeveer hoe het moet of onderschatten we de macht van die kleine opdondertjes? En zakelijk: zit hier een cursus in?

Er is maar één manier om daarachter te komen: onderzoek. Daarom, beste lezers, doe de test! Heeft de komma jou in zijn macht, of ben jij helemaal in control? Je doet er niet alleen mij een groot plezier mee, maar vooral ook jezelf. 😉 Je krijgt de uitleg - je wordt er dus zeker weten wijzer van (of het is een bevestiging van hoe goed je bezig bent).

Dus … wat houdt je tegen?

DOE DE TEST!

 

*uit: Eten, vuren en beuken van Lynne Truss & Wim Daniëls (Prometheus, 2004)