Mijn goede voornemen voor 2019.

Een heel praktisch én haalbaar streven. In mijn trainingen druk ik mijn cursisten namelijk ook altijd op het hart dat ze focussen op de hoofdzaak en niet-relevante bijzaken weglaten. Vinden je lezers prettig. En doe je het uiteindelijk niet voor hen?

Toch is het voor mijzelf ook een valkuil. In mondelinge zin dan. Afgelopen jaar kreeg ik pittige feedback van een cursist: “Goede tip van dat kort en krachtig schrijven. Kun je zelf ook nog wat mee als het om vertellen gaat.”

Oef, die zat.

Ik had in die training een enthousiasmerend – vond ik zelf – betoog gehouden over leesbaar en to the point schrijven. Als een totale taalnerd had ik me laten gaan in talloze voorbeelden en anekdotes, terwijl de groep aan de mededeling ‘houd het kort’ genoeg bleek te hebben gehad en gewoon aan de slag wilde …

Toch is kort makkelijker gezegd dan gedaan. Niet voor niets wordt de uitdrukking ‘schrijven is schrappen’ nog altijd veel gebruikt!

Om je in elk geval goed op weg te helpen geef ik je hieronder zeven praktische tips. Bedenk dat goed kunnen schrijven een kwestie van veel doen is – dus geef niet te snel op! Je er bewust van worden is de belangrijkste eerste stap, je erin bekwamen volgt daarna.

TIP #1
Schrijf direct in de eerste zin op waar je tekst over gaat en draai er niet omheen. Mensen beslissen in een fractie of ze je tekst gaan lezen of niet; de eerste zinnen zijn dus bepalend. Een lange inleiding schrikt af!

TIP #2
Lange zinnen met bijzinnen en komma’s zijn vrijwel altijd prima in te korten. Of op te hakken in twee.

TIP #3
Let eens op je werkwoorden. Kies jij relatief vaak voor plaatsvinden in plaats van zijn (Het evenement vindt plaats op donderdag 2 juli), of uitvoeren in plaats van doen (We zullen de werkzaamheden uitvoeren in week 3)? Zulke werkwoorden maken je zinnen onnodig lang en geven er ook nog eens een formele toon aan. Kies liever voor kort, dat is net zo duidelijk. Zeker in mededelingen.

TIP #4
Noteer voor je gaat schrijven schematisch waar je tekst over moet gaan. Grote kans dat je dan makkelijker hoofd- en bijzaken kunt onderscheiden. Zo kun je bij het schrijven focussen op wat relevant en noodzakelijk is om te noemen, zonder al te veel af te dwalen.

TIP #5
Vraag een collega of een klant eens om feedback – vaak zien zij heel makkelijk wat je weg kunt laten en waar het wollig wordt. Ook ontdekken anderen moeiteloos je stokpaardjes: heel vaak maken die zinnen onnodig lang terwijl ze eigenlijk niets toevoegen.

TIP #6
Verdiep je in je doelgroep: wat is hun kennisniveau? Wat bekend is, hoef je niet uit te leggen!

TIP #7
Maak gebruik van opsommingen, tabellen, grafieken of plaatjes waarbij een korte toelichting volstaat. Bovendien zijn plaatjes of grafieken vaak zelfs duidelijker dan tekst. Win-win dus. Dat geldt zeker voor handleidingen! Je kunt ook denken aan filmpjes waarin je voordoet hoe iets moet of werkt of stappenplannen waarbij je foto’s gebruikt.

Wil je deze zeven tips in één handige pdf? Die vind je hier!

Succes met (kort) schrijven!