Bij de uitreikingen van de Ig Nobelprijzen 2018 – voor onderzoek waar je eerst om moet lachen, maar dat je daarna aan het denken zet – ging de prijs voor Literatuur dit jaar naar Thea Blackler, Rafael Gomez, Vesna Popovic en Helen Thompson. Uit hun onderzoek bleek dat de meeste mensen vooral níet de handleiding lezen als ze een ingewikkeld of nieuw product gaan gebruiken. Ook niet als daarin een opsomming staat van nieuwe features, of hoe je een bepaald probleem oplost.

De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat het lezen van handleidingen heel erg veel weerstand oproept en enorm negatief ervaren wordt. Mensen rommelden nog liever zelf wat aan of accepteerden eenvoudigweg dat ze niet alle features zouden benutten. Alles beter dan de handleiding (moeten) lezen. Komt dat bekend voor?

Videorecorder

Zelf werden mijn zus en ik toen we nog thuis woonden regelmatig door mijn vader opgetrommeld als de videorecorder geprogrammeerd moest worden. Ook hij had kennelijk geen zin om de handleiding door te spitten op zoek naar hoe het ook alweer moest; ons even vragen het ‘voor te doen’ was makkelijker. Ook nu belt hij trouwens nog wel eens met een technische vraag over Word (met mij) of over Excel (met mijn zus). Maar dat terzijde.

De onderzoekers denken dat de handleiding in de klassieke vorm z’n langste tijd gehad heeft. Surprise! Hun advies is om hulp en uitleg in een meer flexibel, responsive en 21e-eeuws jasje te steken. Ik denk dan aan IKEA en Lego (plaatjes!), maar zeker ook aan instructievideo’s. Heb je even een paar minuutjes?

Doe-het-zelf

Geef toe. De kitter is duidelijk, praktisch en bij vlagen nog grappig ook. Veel en veel beter dan een handleiding op papier over hetzelfde onderwerp, dat is zeker. Je weet veel sneller hoe of wat – precies wat een doe-het-zelver nodig heeft. Deze Hagenaar heeft het doelgroepdenken helemaal in de vingers. Zo naturel! Zo enthousiast! Zo vol begrip voor waar jij als amateur tegenaan zult lopen!

Dat wil ik dus ook. Een supercool filmpje maken over inversie of congruentie. Of over samenstellingen. Of gewoon over het verschil tussen hen en hun of d’s en t’s. Face your fears heet dat geloof ik. Wat dat filmpje betreft dan. Grammatica 2.0 – dat kan vast ook veel beter dan gewoon in een boek.

Wordt vervolgd. 🙂